Sunday, April 28, 2013

MY 1st POSTING as a trained NURSE..



Assalamualaikum w.b.t.
Lama dah tak buka blog..
huhu
yelah sibuk, mengurus itu ini..
maklumlah baru nak bekerja..
Alhamdulillah, semasa 22hb. 4. 2013 (Isnin) yang lalu,
Jururawat U29 yang baru berdaftar melapor
diri di bangunan Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Sabah  (KPKPS),
 di Kota Kinabalu, termasuk adie sendiri..
Pada masa tu adie gembira sangat sebab dah nak keja dan 
dapat jumpa semua kawan2 lama.
Pada masa yang sama, rasa sedih sebab kemungkinan akan berpisah dengan keluarga.
Semasa lapor diri tersebut, kami diberi penempatan masing2 mengikut urutan
nama dari huruf A - Z. 
Tiba nama adie (Nur Sadrina), jantung adie berdegup dengan kencang.
Tertanya-tanya dimanalah adie kerja nanti.
Sampailah adie baca surat yang diterima oleh adie,
adie dapat penempatan di Lahad Datu.
What???
Penat2 adie bawa barang2 keperluan dari periuk,
kuali, baldi besar, tilam, pakaian mau 3 beg besar sampai penuh kereta oleh
barang2 adie, tapi
sekali kena di tempat tinggal adie sendiri..
huh, macam kena TROLL pula tau..

syukur jugalah sebab dekat dengan family,
dan ramai juga kawan2 adie kena disini termasuk
roomate adie, Norzianah..huhu
mood ; HAPPY (85%)
kenapa tak 100%, sebab ini 1st time
adie posting di Hospital Lahad Datu,
adie semasa student nurse sudah biasa kerja di hospital2 di Kota Kinabalu.
Tapi tak apalah, pengalaman baru harus ditempuh..
huhu
jyeaahhhhh I'm trained NURSE!!!!!!!





Thursday, April 18, 2013

Friday, April 12, 2013

Kalau Nak Nasihat Orang Malas Solat, Boleh Guna Cara Ini

versi Sabah, loghat Dusun



Pele: Ugou, mari kau ke sini, sia mau soal kau bha.
Ugou: Bha, buli bha kalau kau..
Pele: Banyak2 kotak, kotak apakah paling berdosa?
Ugou: Errmm, keranda?
Pele: Bukan behh, salah..
Ugou: Kotak mancis?
Pele: Salah juga kio..
Ugou: Jadi apa bha Pele, kasitau sia. Sia asi la.
Pele: Hehe ko asi arr..
Ugou: Iya behh, capat kasitau sia..
Pele: KO TAK sembahyang..(sambil buat muka TROLL) wakakakaka
Ugou: *malu-malu, terkena TROLL..

hahaha siou ar, kalau loghat sia tidak ngam.. wakakaka -FB adie-

Cara Mengenali Handphone Anda Ori Atau Tak..

Assalamualaikum w.b.t.


Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi  boleh di ciplak oleh China. Di sini, nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun hanya cap ayam. Check it out :

Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
1. Taip *#06#
2. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.
•02 atau 20 : dari China = LOW QUALITY
•08 atau 80: dari Germany = FAIR QUALITY
•01 atau 10: dari Finland = VERY GOOD
•00 atau 03 oatau 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
•13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Apa lagi jom check hanfon anda, moga-moga original.

Be like'' Camera''


ambil gambar kena fokus betul2 dan berhati2 nanti bergegar tak cantik
begitu juga dengan kehidupan kita,
focus on what  you need only..

Thursday, April 11, 2013

jyeahhhh FINALLY..

Asalamualaikum w.b.t.

akhirnya adie dapat mesej dari JKNS yang berbunyi;

''Sukacita dimaklumkan bahawa puan dijemput menghadiri Majlis Penyerahan Surat Tawaran dan arahan melapor diri bertugas Jururawat Gred U29 (Calon Sabah) berdasarkan ketetapan berikut:-
Tarikh: Isnin (22.4.2013)
Masa: 08.00 Pagi
Tempat: Auditorium KPKPS Aras 1 Blok A, KPKPS JLN UMS-Sulaman Kota Kinabalu, Sila sahkan kehadiran melalui emel alamat salwaizani@spa.gov.my selewat-lewatnya 18.04.2013 (Khamis)''

Syukur alhamdulillah, akhirnya dapat panggilan kerja setelah
hampir 4-5 bulan menunggu sampai berat adie naik.. hoho



Wednesday, April 10, 2013

Speechless Night


I really don't know what I felt right now..
I felt sad, angry, fear, disappointed, alone, and.. I don't know..
I felt unhappy today..
Speechless, I don't know what to say.. 

Sunday, April 7, 2013

Antara Manifesto PR dan Manifesto BN

Assalamualaikum w.b.t.


Dari Facebook Hafizul Faris Che Razlan,

Sedang membuat kajian mengenai Manifesto-manifesto Pakatan Rakyat sekiranya berjaya menawan Putrajaya dan Barisan Nasional sekiranya terus diberikan mandat menduduki Putrajaya.

Namun apa yg diperhatikan setakat ini, BN lebih menumpu pada Konsep memberi, menambah baik dan bukannya yg mengubah dasar.

eg:

1) Menambah BR1M sehingga RM1,200 untuk isi rumah dan RM600 untuk bujang dengan bantuan secara tahunan dikekalkan.

2) Mempertingkatkan Baucar Buku 1Malaysia kepada RM300 dan Bantuan Persekolahan kepada RM150.

3) Menyediakan lebih banyak biasiswa berdasarkan merit dengan peruntukan khas kepada komuniti yang kurang bernasib baik

Sedangkan Pakatan Rakyat memperkenalkan konsep merubah 100% rentetan drp kajian mereka terhadap aliran keluar masuk dana negara akibat drp kepincangan kerajaan BN. Ini akan mendubh pelbagai dasar besar negara kearah menjaga kebajikan rakyat.

eg:

1) Penghapusan pinjaman PTPTN kpd semua peminjam dan tukar kpd biasiswa kpd semua pelajar.

2) Menurunkan harga petrol sebaik shj diumumkan menang.

3) Menghapuskan dasar monopoli dlm sistem ekonomi terutama kpd barangan keperluan asas.

Pemerhatian awal ini, saya melihat Manifesto PAKATAN RAKYAT lebih PRAKTIKAL dan KENA PADA KEHENDAK SEMASA RAKYAT

-pada adie pula, BN banyak meniru manifesto dari PR, contohnya menurunkan harga petrol. sedangkan pada mulanya itu adalah datang idea dari PR sendiri. Apapun adie memilih bukan atas dasar manifesto setiap parti, adie memilih parti yang menegakkan ISLAM, adie pilih PAS!!!

Saturday, April 6, 2013

Ubat 'HATI'


Pekakkan telinga anda




Adakalanya kalau ingin berjaya, kita mesti pekakkan telinga. Terlalu banyak aura negetif berbanding aura positif.

Semoga Allah sentiasa mempermudahkan urusan harian kita dan tetapkan kita dijalan yang benar

see the FACT?