Tuesday, February 19, 2013

Nakkan tudung yang boleh tutup dada

Assalamualaikum w.b.t. 
hari ni adie nak luahkan pendapat adie sebagai bakal staff nurse..

Kalau kamu perasanla kan, uniform nurse kat Malaysia ni jenis ikut badan
dan tudung pula mesti dimasukkan kedalam uniform.
so, which mean it still dedahkan aurat, right?

*SEE THIS PICTURE



bukan apa, adie ni jenis bertudung yang mesti tutup bahagian dada dan bahu.
tapi kerana kerja sebagai nurse, lebihan tudung perlu dimasukkan ke dalam uniform.
kalau tengok kat semenanjung (tak tahu negeri mana) ada staff yang sudah
mengubah cara bertudung tanpa perlu memasukkan lebihan tudung ke dalam uniform seperti gambar diatas.

*SEE THIS PICTURE


Tapi adie tengok kat Sabah, masih belum ada lagi yang berpenampilan seperti gambar diatas
Mmm negara Malaysia diiktirafkan sebagai negara islam kan.
So pendapat adie, pemakaian staff jururawat perlulah melambangkan muslimah
seperti di Arab Saudi.

*SEE THIS PICTURE


Gambar diatas ni merupakan uniform jururawat di Arab Saudi.
Ditempat mereka, tudung mesti labuh, pakaian pun tidak ketat/longgar dan melebihi punggung.
At the end of my words, I hoping yang uniform jururawat kerajaan ni
seperti uniform jururawat di Arab Saudi..

Harap KKM boleh pertimbangkan hal ini.
Lagipun dari mata adie melihat, ramai juga muslimah yang bertudung labuh memilih kerjaya ini.
Jadi memang sukar bagi mereka yang sudah biasa
menutup dada untuk menonjolkan bahagian tersebut.

Apapun ini hanyalah pendapat adie sebagai muslimah.
  Adie memilih kerjaya ini ikhlas kerana Allah s.w.t.
Membantu ramai pesakit itu dikira pahala.
I love this job..

4 comments:

blessindhouse said...

saya pun jururawat, alahamdulillah ada lagi yang masih memikirirkan tentang menutup aurat dengan sempurna...
saya ada terfikir untuk membawa hal 'tudung menutup dada'ini kepada jabatan agama islam negeri saya sebagai sokongan untuk diajukan kepada ketua jabatan.. tapi mungkin kerana iman masih lemah, saya tangguhkan kerana kekurangan sokongan dari rakan2 yg sama fikiran dengan saya... harap saya kita kumpulkan beberapa jururawat yg akn menyokong pmbaikan ini...

Adie Sadrina said...

:) bgtu jg di tmpat sy.. kbyknny lbih suka memasukkan tudung dgn alsan senang mmbuat krja.. kalaulah ada yg prihatin ttg hal ni..

Anonymous said...

Bgus truskan usaha anda..siapa tahu disebabkn usaha anda ini akan mengubah kepada yang lebih baik...xde sokongan kawan2 x bermakna x dpt sokongan dr Allah..

muhammad nasir said...

tu la sbb perlu nye hukum hudud..tp kerajaan hmm